Rieksti ir pārtikas produkts, ko daudzi cilvēki labprāt lieto kā uzkodas. Tie ir arī bieži sastopama sastāvdaļa daudzās receptēs. Iespējams, jūs to neapzināties, bet rieksti patiesībā var būt ļoti noderīgi jūsu veselībai. Lūk, daži no riekstu labvēlīgajiem faktoriem veselībai, par kuriem jūs, iespējams, nezinājāt.
Visi brīnumi, ko rieksti un sēklas dara ar mūsu ķermeni –
- Rieksti un sēklas satur daudz labu tauku, piemēram, mononepiesātināto taukskābju un polinepiesātināto taukskābju, un maz piesātināto taukskābju. Nepiesātinātās taukskābes ir veselīgas sirdij, mazina iekaisumus un uzlabo holesterīna līmeni.
- Labs olbaltumvielu avots. Tie ir garšīgi, olbaltumvielām bagāti našķi, īpaši tiem, kas uzturā lieto maz vai vispār nelieto dzīvnieku izcelsmes produktus.
- Arginīns ir aminoskābe, kas ir svarīga asinsvadu veselībai. Ķirbju sēklās ir visaugstākā arginīna koncentrācija. Arī valrieksti, lazdu rieksti, pekanrieksti u. c. ir vieni no labākajiem arginīna avotiem.
- Rieksti un sēklas nesatur holesterīnu un satur daudz šķiedrvielu.
- Tajās ir daudz fitoķīmisko vielu, kas darbojas kā antioksidanti.
- Visbeidzot, tajos ir daudz vitamīnu un minerālvielu, piemēram, E vitamīns, B6, niacīns, folāti, magnijs, cinks, augu dzelzs, kalcijs, varš, selēns, fosfors un kālijs.
Pateicoties šiem unikālajiem riekstu un sēklu uzturvielu profiliem, tie nodrošina vairākas veselībai labvēlīgas īpašības, piemēram, uztur svaru un samazina sirds slimību un diabēta risku.
Valrieksti
Valriekstos ir ne tikai vairāk antioksidantu nekā citos riekstos, bet tie ir arī visbagātākie ar omega-3 taukskābēm, kas palīdz cīnīties pret iekaisumiem.
Brazīlijas rieksti
Uzziniet: tikai viens Brazīlijas rieksts nodrošina pilnu dienas devu minerālvielas selēna, kas var palīdzēt novērst dažādus vēža veidus.
Mandeles
Salīdzinot ar citiem riekstiem, mandelēs ir visvairāk šķiedrvielu un E vitamīna – spēcīga antioksidanta. Pētījumi liecina, ka mandeles ir īpaši noderīgas cilvēkiem, kas uztraucas par cukura līmeni asinīs. Mandeles ir lielisks olbaltumvielu, šķiedrvielu un veselīgu tauku avots.
Indijas rieksti
Indijas rieksti ir lielisks magnija avots, kas var palīdzēt uzlabot atmiņu un pasargāt no vecuma izraisītiem atmiņas zudumiem. Viena unce nodrošina tikai aptuveni 25 % no dienā nepieciešamās magnija devas.
Ne vienmēr ir viegli saglabāt veselību ātrās ēdināšanas pasaulē. Lūk, padoms, kā pārvarēt izsalkumu, kad pie darba galda, kur rokas stiepiena attālumā ir tikai burgeru restorāni, jūtaties izsalkuši: rieksti. Šis ne tik slepenais pamatprodukts ir populārs starp veselīgi ēdošajiem, un tam ir pamatots iemesls. Riekstu ēdāji retāk mirst no vēža, sirds un elpošanas ceļu slimībām. Ēdot riekstus, samazinās sliktā holesterīna līmenis un palielinās labā holesterīna līmenis. Tie mēdz ātri mazināt izsalkumu un, neraugoties uz augsto tauku saturu, samazina svara pieaugumu.